"MINORITY IS A NEIGHBOURHOOD STATE OF MIND."

"MINORITY IS A NEIGHBOURHOOD STATE OF MIND."

Minority is the warmest colour

Minority is the warmest colour

Jag tycker det är viktigt att sätta ord på känslor. Och det här budskapet sätter ord på känslorna av att vara del av en minoritet. Det finns så mycket värme och kärlek att hämta där. En oas när det känns kallt och ensamt. För att vara minoritet är ofta att vara ensam. Åtminstone att vara färre, att vara en liten del av ett sammanhang, och beroende på vilka sammanhang du befinner dig i så kan det vara mer eller mindre ensamt. 

Det minoritets-sammanhang jag tänker mest på är systerskapet. Det racifierade queer systerskapet. Där hämtar jag mycket kraft, det är mitt starkaste sammanhang. Jag ser det communityt i varma oranga och röda färger.

Isabella
#Backasysterskapet #Fryshuset

Use your fucking privilege.

Use your fucking privilege.

Med privilegier kommer ansvar. Att säga till, stå upp för någon annan. Som racifierad så är du alltid den i rummet som måste säga till, som måste utbilda andra och ta fighten. Det är dags att fler börjar hold people accountable.

Mitt tips: börja med att checka dig själv. Har du en bias? När är du bra på att säga till? Hur identifierar du dig med olika frågor? När är du dålig på att säga till? Och kanske vad kan du och inte? Varför säger man inget, och varför säger man något?

Amah
#Danscenterfryshuset #Fryshuset

Neighbourgood

Neighbourgood

"To me, minority is a neighborhood state of mind. En kultur där hjälpsamhet och gemenskap utgör kärnan. Det har präglat mig, min hemort och det är något jag tror vi behöver mycket mer av. Vi är alla grannar. So be good to one another. The future needs a neighbourgood state of mind."

Sheriff Drammeh
#Fryshusetbasket #Fryshuset

Fearless Generation.

Fearless Generation.

Alla kan vara fearless, på sitt sätt. Jag känner mig fearless när jag vågar testa något nytt, eller prata med någon jag inte känner. Ser du någon som är ensam, gå fram, säg ’var inte rädd, vi har samma intressen, vi är vänner.’ Det har skaten lärt mig, och nu har jag hittat mina bästa vänner där. Jag skulle önska att fler var mer fearless på det sättet.”

Nisse
#Stockholmskatepark #Fryshuset

Fearless Generation.

Fearless Generation.

För att ta oss ur kriserna vi står inför måste vi bli mer välkomnande, mer open minded, använda out of the box thinking. Det är vad jag vill se i våra framtida ledare. Och det är det jag ser hos young minorities. Vi har skills, power och mod. Vi har egna erfarenheter. Vi är fearless. Vi är de som kommer kunna förbättra världen och skapa ett samhälle som räknas för oss alla.

Blessing
#Husby #Fryshuset

Moving forward is the only way we know.

Moving forward is the only way we know.

“För mig betyder det här budskapet mycket. För samhället inte kan vara som det alltid varit. Saker ändras, personer flyttar, relationer förändras. Vi rör oss framåt hela tiden. Och alla måste välja hur de väljer att hantera det.

När jag växte upp kom det fram ett gäng unga killar som sa att jag inte fick bo här för att jag var för svart. Men det spelar ingen roll vilken hudfärg du har. Det är whatever, oviktigt. Och även om du tycker något är dåligt, om du ogillar någon, varför måste du säga det till den personen? Den personen kommer bli ledsen, det är det enda du bidrar med.

Sprid istället kärlek och positiv energi. Move forward, och be someone greater.”

Dido
#Fryshusetgymnasium #Fryshusetbasket #Fryshuset

Use your fucking privilege.

Use your fucking privilege.

Vi vet att samhället är skiktat, utifrån normer kopplat till kön, hudfärg, kroppsform, religion etc. Har du ett privilegie inom ett eller flera av skikten? Njut av det, och använd den extra makt det ger för att säga emot uppdiktade fördomar om dem som inte har det. Det är budskapet jag vill skicka vidare till min omvärld.

Awa
#Fryshusetsgymnasium #Fryshuset

Minority is the warmest colour

Minority is the warmest colour

Talang, värme och färg finns hos alla typer av människor. Det är dags att vi inser det. Fortfarande upplever jag att landslagen många gånger letar efter en viss typ av person. Som att det bara finns en typ av människa som har talangen som krävs för att spela på elitnivå, som kan ta sig hela vägen upp. Och att den personen sällan är jag.

Om vi bara har en typ av spelare som får representera Sverige, då tror omvärlden att det bara är en typ av person i Sverige som spelar på den nivån. Det slår tillbaka på mig, när jag ska söka mig vidare till andra ligor, och begränsar möjligheterna för nästa generations spelare.

Hajarata
#Fryshusetbasket #Fryshuset

Use your fucking privilege

Use your fucking privilege

Jag som vit och man har mer privilegier än många andra. Jag kan göra och säga saker utan att bli dömd, och har mer makt än andra. Det är konstigt och orättvist, för vi är alla människor. Så jag måste ta extra ansvar, och stå upp för andra som inte har samma förutsättningar. I det har jag också ett ansvar att ta reda på hur förutsättningarna ser ut för andra, för att kunna stå upp för dem på rätt sätt.

Leo
#Stockholm #Fryshuset

Fearless Generation.

Fearless Generation.

Unga är inga ofärdiga produktioner som blir värdefulla först som vuxna. Vi agerar och förändrar världen här och nu. Vi har starka åsikter, och använder våra röster för att stå upp för det vi tror på. Black lives matter är inte politik, som många tror. Det är rights. Det är mänskliga rättigheter.

Jag hoppas att jag kan inspirera andra att vara fearless, att speak up men också våga lära sig något nytt. Det finns mycket som jag inte har lärt mig än. Men det är ändå viktigt att ställa frågan “varför säger du såhär?” när någon säger något som känns fel. Och sen kunna prata om konsekvenserna som skapas av det.

Irma
#Stockholm #Fryshuset

Minority is the warmest colour

Minority is the warmest colour

”Minoritet för mig är en varm känsla. Det är samhörighet och unity, trots en mängd olikheter. Acceptansen av andras olikheter och värderingar, så länge du inte inskränker någon annans rättigheter. Det är grunden i min aktivism, och budskapet jag vill sprida. Vi behöver sådana motröster till medias hjärtlösa narrativ som ofta produceras och återproduceras. Om minoriteter och vilka vi är.”

Adnan
#Elektra #Fryshuset

Moving forward is the only way we know.

Moving forward is the only way we know.

I förorten finns inget alternativ att backa. Vi kan bara, måste bara, se framåt, jobba framåt. Det finns ett driv och en hunger som jag känner igen hos mig och mina vänner. Vi har lärt oss att det är upp till oss, så om du fegar ur, då kommer du inte lyckas.

Samtidigt så har vi varandra, som hjälper och stöttar varandra. Så länge vi finns där tillsammans, så det finns inget att vara rädd för. Så det budskapet vill jag skicka med fler. Fokusera på att göra det du älskar, stötta varandra, och fortsätt framåt.

Vasse
#Husby #Fryshuset